Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zomrela herečka Jana Šulcová (†76): Českú hviezdu trápili depresie, alkohol aj zdravie!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

PRAHA - V piatok večer sa česko-slovenská verejnosť dozvedela mimoriadne smutnú správu. Do neba odišla herečka Jana Šulcová (†76), ktorá sa preslávila najmä vďaka nezabudnuteľnej úlohe v kultovej komédii S tebou mě baví svět. Počas svojho života si ale zahrala nespočetné množstvo postáv, no a bohatý nebol len jej profesný život. V tom súkromnom si prešla mimoriadne trpkými a náročnými chvíľami. A nebolo ich málo...

Informáciu o smrti herečky zverejnila v piatok večer jej zdrvená dcéra. „Práve do hviezdneho neba odišla úžasná žena a naša maminka Jana Šulcová," napísala Rozália Víznerová. Príčinu úmrtia svojej milovanej mamy nepriblížila, no už veľmi dlhé obdobie sa o zosnulej umelkyni hovorilo najmä v súvislosti so zdravotnými problémami.

Posledných viac ako dvadsať rokov trápilo Janu Šulcovú mnoho ťažkostí. V roku 2000 podstúpila náročnú operáciu štítnej žľazy, o deväť rokov neskôr nasledoval ďalší zákrok. Ako nepriaznivý dôsledok zdĺhavej liečby mala Šulcová problém s rozdvojeným videním a po tom, čo spadla z javiska do hľadiska, musela opäť po nôž. 

Zomrela herečka Jana Šulcová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ústřední půjčovna filmů)

„Oko mi museli celé vybrať a zase nabrať. Logicky zostalo väčšie, takže pár mesiacov po operácii to vyzeralo otrasne,“ vysvetľovala pred rokmi pre denník Aha a dodala, že počas vyberania oka jej "tam niečo odstrihli". Tým ale jej trápenie neskončilo.  V lete 2014 ju museli operovať znova. Trápila ju noha, no a o pár rokov si to po nešťastnom páde zo schodov zase odniesla pravá ruka. 

Neustále zdravotné problémy sa, žiaľ, podpísali aj na jej duševnom zdraví. Na rad prišli psychické problémy. Po operácii oka bola herečka dokonca hospitalizovaná na psychiatrii. Zákrok jej totiž pozmenil tvár. Hovorilo sa, že umelkyňa nedokázala zniesť klebety o údajnej estetickej operácii viečok a vraj sa na seba v médiách nedokázala pozerať. 

Zomrela herečka Jana Šulcová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Janu Šulcovú ale svojho času trápil aj démon v podobe alkoholu. Závislosť sa u nej objavila po odchode manžela Oldřicha Vízera. Kariérna tieseň spôsobená nedostatkom rolí po roku 1989 ju ešte umocnila. Na pitie sa postupne pridali aj antidepresíva, no a táto desivá kombinácia mala za následok ďalšie zdravotné problémy. Závislosti ju nakoniec zbavili milujúcej dcéry, lekári a  v neposlednom rade aj pevná vôľa. 

Zomrela herečka Jana Šulcová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Česká televize)

Istý čas sa ale šuškalo, že s alkoholom má problémi opäť. To však herečka rázne dementovala „Nikdy som sa netajila, že som s tým kedysi mala problém, ale dôvod prečo som pila, odznel. Pred rokmi som prestala piť. Kvôli štítnej žľaze beriem lieky, ktoré mi zadržiavajú v tele vodu a tá spôsobuje dočasnú nadváhu," vysvetľovala v roku 2010 pre cas.sk

Avšak, aj po vyliečení sa z alkoholizmu bolo zdravie Jany Šulcovej aj nadalej často podlomené a trápili ju rôzne komplikácie, a tak momentálne nemôžno ani len špekulovať, čo mohlo byť príčinou úmrtia legendárnej českej herečky, na ktorú sa nikdy nezabudne. Česť jej pamiatke!  

Zomrela herečka Jana Šulcová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Viac o téme: S tebou mě baví světJana ŠulcováZomrela
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu